Количка

  • Вашата количка е празна!

  • Безплатна доставка

    За всички продукти

    Качествен монтаж

    на продуктите

    Поддръжка

    Тел: (+359) 887 0887 87

    Добри цени

    Високо качество

    Избор на ергономичен офис стол

    Всеки, който е работил на компютър в обикновен офис стол знае колко е мъчително. Особено за по-възрастните хора и тези, склонни към болки в долната част на гърба. Без подходящ офис стол ви очаква изкривен гръб и постоянно скована шия, поради което, когато допълвате офис обзавеждането си обърнете специално внимание на стола.

    Офис столовете отдавна са престанали да бъдат само мебели. Добрият офис стол е естетичен, ергономичен и полезен, в резултат на сътрудничеството между инженери и медицински специалисти. Ако планирате да прекарате пред компютъра пет или повече часа на ден, тогава обърнете внимание на ергономията.

    Всъщност има много ергономични офис столове и всички те се различават един от друг. Да не пропуснем да отбележим, че работният ергономичен стол трябва да бъде избран индивидуално според физиологичните характеристики на седналия, за който е предназначен. За съжаление все още има компаниите, които се грижат за служителите си, купувайки им добри скъпи модели, но не винаги вземат предвид този фактор и при избора си се ръководят от общоприетите стандарти и стил на дизайн на офиса.

     

    Много ергономични столове изглеждат привлекателни, но не осигуряват много ползи за гърба и мускулите. Ето какви функции на ергономичния офис стол трябва да търсите.

    Височина на седалката. Качественият стол задължително може да променя този параметър. Седналият човек трябва да може лесно да регулира стола според неговата височина и височината на бюрото си. Пневматичната настройка е една от най-основните опции. За повечето хора регулирането на височината от 40 до 55 см е достатъчно. Регулирайте височината, така че бедрата да са малко над коленете, а краката да са стъпили на пода.


    Дълбочина на седалката. Настройката на този параметър ви позволява да промените напасването. Дълбочината на седалката се отнася до разстоянието от ръба до облегалката. Седнете на работния стол, така че гърбът ви да е разположен на анатомичната извивка на гърба. В този случай между ръба на седалката и вътрешната страна на коляното трябва да има около 5-10 см разстояние, така че кръвта да може да циркулира правилно. Ако седалката е твърде дълга, тогава на такъв стол няма да можете да седнете правилно и ще се пързаляте по нея.


    Ширина на седалката. Седалката на офис стол трябва да бъде с достатъчна ширина, за да седнете удобно в него. Стандартните стойности за широчина е 40-50 см.  Ако ви трябва по-широк модел може да намерите с широчина на седалката дори над 70 см. Но внимавайте, на стол, който е твърде широк, ще трябва да посегнете към подлакътниците, което не е много удобно по време на работа.


    Широчина на облегалката. Облегалката на седалката на ергономичен офис стол трябва да бъде широка поне 30-50 см и да има странична опора.


    Височина на облегалката. Ако тя е отделена от седалката, тогава обърнете внимание на възможността за регулирането й по височина. Възможността да промените този параметър ви позволява правилно да разпределите натоварването върху гръбначния стълб.

    Регулиране на ъгъла на облегалката. Позволява ви лесно да промените позицията на тялото. Използвайте различни ъгли през целия ден, за да не усещате напрежение. Не забравяйте да не работите, опирайки се на гърба. В противен случай натоварването на гръбначния стълб няма да бъде разпределено правилно.


    Лумбална опора. Подпората на долната част на гърба е неразделна част от ергономичния стол. Лумбалният гръбначен стълб има вътрешна извивка и ако седите дълго време, без да поддържате тази зона, ще започнете да изпитвате болки в резултат от естественото огъване и деформация на гръбначния стълб. Много е добре, ако ергономичният стол има регулиране на лумбалната опора както по височина, така и по дълбочина. Когато купувате офис стол е по-добре да обърнете внимание на наличието на тази функция, тъй като това дава възможност на хора с различна височина и телосложение да седят удобно и правилно. Идеално е, ако опората е независима от облегалката и може да се повдига и спуска отделно.

    Облегалка за глава. Наличието му е много важно при продължителна работа в седнало положение. Още по-добре е, ако височината и ъгълът на наклон могат да се променят според нуждите на седящия.


    Подлакътници. Подлакътниците са изключително важни. Допълнителен плюс ще бъде наличието на регулиране на височината им. Седейки в компютърен стол, раменете ви трябва да са отпуснати. Когато пишете на клавиатура лактите и предмишниците трябва да са в контакт с подлакътниците. Ако възнамерявате да работите с компютър дълго време, може да обърнете внимание за наличието на специална поддръжка за ръката. Тя намалява напрежението от използването на мишката. В някои модели работни столове дори ширината на подлакътниците може да се регулира.

    Въртяща се основа. Всеки компютърен стол, включително ергономични модели, трябва да се върти лесно, така че потребителят да може да достигне различни области на работното си място, без да се напряга.


    Тапицерия. Желателно е материалът на тапицерията да е дишащ. Скъпите кожени модели понякога не са много практични поради факта, че седейки в тях започвате да се потите. Алтернатива е висококачествена еко кожа, плат с високо показатели на износване или еластична мрежа. Мрежата е най-добрият избор за топли помещение, защото свободно преминава въздуха през нея и тялото ви се охлажда.

     

    Един от най-продаваните ергономични модели в Sedni.bg е ERGOHUMAN - виж тук.

     

    Изборът на ергономичен стол за дете трябва да се извършва с много по-голямо внимание, отколкото за възрастен. В края на краищата, докато тялото тъкмо се формира е по-лесно да се получат хронични заболявания като изкривяване на гръбнака. Следователно детската седалка не само трябва да бъде красива, но и на първо място удобна и ергономична. Трябва да има регулиране на височината на сядане, регулиране на облегалката, седалката и подлакътниците. Седалката трябва да бъде избрана според височината на детето и да бъде подготвена за факта, че скоро детето определено ще я надрасне, така че колкото по-широк е диапазонът на настройка на детската седалка, толкова по-добре. В някои случаи има смисъл да се съсредоточите и върху допълненията под формата на подлакътници и облегалка за глава. И накрая, обърнете внимание на материалите: те трябва да са естествени и хипоалергенни - минимум пластмаса, синтетика и кожа, максимум текстил, метал и дърво.

    Нека си припомним санитарните норми за правилното седене зад бюро. Краката трябва да са на пода с целия крак, а не да висят надолу, огънатото коляно трябва да е под прав ъгъл. Бедрото спрямо гърба е под ъгъл от 90 °. Гърбът е прав, лактите са на масата, огънати под прав ъгъл. Раменете са свободно спуснати, долната част на гърба лежи леко на облегалката. Когато работи детето с компютъра, трябва да извади рафта за клавиатурата (ако бюрото разполага с тази опция), който е на шест до десет сантиметра под нивото на масата. Тогава то трябва да седне и пише на нея с прав гръб и спуснати рамене, а предмишницата трябва да бъде успоредна на пода.

    Ако пренебрегнете правилата, тогава в рамките на няколко месеца детето ще получи диагноза "лоша стойка", а след година-две - "сколиоза". Не забравяйте, че не ви е необходим стол за поддържане на бързо растящия скелет, а за силни мускули. Много по-добре е, ако детето, след като прекара няколко часа над уроците, да стане от работното си място и да се раздвижи.

    Ако работата ви е стресираща и работният ден е нерегламентиран, тогава периодично трябва да се отпускате. По-правилно е, разбира се, да станете, да се разходите, но ако няма време за това, тогава можете поне да се облегнете на стола. За това е важно ергономичният офис стол да има люлеещ се механизъм и докато го използвате  облегалката да поддържа целия ви гръб, а подлакътниците и облегалка за глава да облекчат напрежението в областта на шията и раменете.

    Надяваме се, сред предлаганите работни столове от Sedni.bg, да намерите правилния ергономичен офис стол, за да направите престоя си на работното място възможно най-удобен и пълноценен.


    Коментари:

    Все още няма коментари!


    Добави коментар

    Директорски столове

    Промо
    -12%
    • (1)
    Промо
    -8%
    • (0)
    Промо
    Най-продаван
    -8%
    • (0)
    Промо
    -8%
    • (0)
    Промо
    Най-продаван
    -8%

    Работни столове

    Промо
    Най-продаван
    -20%
    • (0)
    Промо
    -9%
    • (0)
    Промо
    Най-продаван
    -8%
    • (0)
    Промо
    -8%
    • (0)
    Промо
    -10%
    • (0)

    Посетителски столове

    Промо
    -21%
    • (0)
    Промо
    Най-продаван
    -8%
    Промо
    Най-продаван
    -8%
    Промо
    -8%
    • (0)
    Промо
    -29%

    Геймърски столове

    Промо
    -10%
    Промо
    Най-продаван
    -8%
    Промо
    -8%
    Промо
    -8%
    Промо
    -8%

    Детски столове

    Промо
    -8%
    • (0)
    Промо
    Най-продаван
    -8%
    Промо
    Най-продаван
    -8%
    • (1)
    Промо
    -16%
    • (0)
    • (0)

    Офис столове - RFG Real Feel Good

    Промо
    -8%
    Промо
    -8%
    Промо
    -8%
    Промо
    -8%
    Промо
    -8%
    • (0)

    Специалниоферти

    Имате нужда от помощ?

    Свържете се с нас за консултация